OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Suwanee Library

Positioned on a 7.5 acre site in the city of Suwanee Georgia, the challenge of this project was to conceive a 20,000 square foot facility that would augment the historic downtown Suwanee main street area and also provide a focus for the new Suwanee Master Plan. The site was also complicated by existing wetlands and bad soils.
 
The design evolved around the concept of a public meeting place for the community. The entrance is marked by a plaza area and stairs that create details and cast stone medallions that recall historic details of Suwanee in its heyday. Standing seam metal roof and dark storefront framing members also reflect details of the period.
 
The interior is organized around a central diagonal axis that library functions branch off. The axis has a higher roof which allows for clerestory windows to bring natural light into the interior of the building and is designed to resemble an exterior street with structural columns doubling as street lights and decorative metal trusses reminiscent of old town pavilions . Exterior materials are at signature areas to continue the building theme. The children’s story hour incorporates a clock tower as part of the town square and the quiet study is enclosed with brick veneer walls and “antique” doors and windows. Decorative cast iron street lights accent areas throughout.

Location
Suwanee, GA
Gross Square Foot
20,477sf
Owner
Gwinnett County BOC
Team
Michael Clifford, Project Manager/Designer
Vanessa Burt, Interior Design
LPBC, MEP
McFarland Dyer, Civil